Mehmet Rauf, 1875 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Öğrenimini hem mahalle mektebinde hem de Askeri Rüştiye’de yapmıştır. Bahriye Mektebi’ni bitirerek deniz subayı olmuştur. 1908 yılında bahriyeden ayrılmıştır. Çeşitli subaylık görevlerinde bulunmuş ve ordudan ayrıldıktan sonra da hayatına yazar olarak devam etmiştir. Bunun yanında bir süreliğine de ticaret ile uğraşmıştır. Hayatının son yılları fakirlik içerisinde geçmiştir. 23 Aralık 1931 yılında ise, vefat etmiştir.
Yazmış olduğu eserlerde kişinin iç dünyasını başarılı bir şekilde anlatması ve psikolojik açıdan vermiş olduğu tasvirleri bulunmaktadır. Psikolojik tahlil yapılan ilk roman olan Eylül’ün yazarı olarak da ünlenmiştir.
Edebi Kişiliği
Halit Ziya Uşaklıgil’den sonra Servet–i Fünun romanının ikinci önemli ismidir. Edebiyat tarihinde yazmış olduğu roman ve önemi ile bilinmektedir. Türk edebiyatında yazılmış başarılı ilk psikolojik roman olan Eylül’ün yazarı olarak bilinmektedir. İç konuşmalara ilk kez bu eserde yer verilmiştir. Roman, hikaye ve tiyatro türünde eserler vermiştir. Eserlerinde romantizmin etkisi görülmektedir. Romantik duygular, duyuşlar, aşk ve hayal eserlerinin konusu olarak bilinmektedir. Öykülerinizde aşk ve ihanete sıklıkla yer verilmiştir. İhanet, hastalık ve intihar gibi karamsar konular dikkat çekmektedir. Aşk temaları da karamsar olarak işlenmiştir. Yazmış olduğu romanlarda genellikle trajik sonlar görülmektedir.
Sanat Anlayışı
Ruh çözümlemelerinde oldukça başarılıdır. Bu çözümlemeleri yaparken Halit Ziya Uşaklıgil’in etkisinde kalmıştır. Ancak Halit Ziya’ya nazaran daha sade bir dil kullanmıştır. Kurgu itibariyle Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf’tan daha başarılı eserler vermiştir. Siyah İnci isimli eseri, yazılmış olduğu dönemde oldukça fazla yankı uyandırmıştır. Mensur şiirler bu eserde toplanmıştır.
Lirik söyleyiş tarzı benimsenmiştir. Yazı hayatının çeşitli dönemlerinde Rauf Vicdani, Besim Rauf, Cemil Jüpon, Ali Necdet, Mehmet Nazif gibi çeşitli isimler kullanmıştır. Türk Edebiyatında üstad olarak etkisinde kaldığı isim Halit Ziya Uşaklıgil’dir. Yaşamında bir dönem macera romanlarına ilgi göstermiştir. Denaet yahut Gaskonya Korsanları isimli oldukça uzun bir hikâye yazmıştır. Bu eseri yayımlanmamış eserleri arasında yer almaktadır.
Eserleri
Roman Türü Eserleri
- Garam–Şebab
- Ferya-dı Garab
- Eylül
- serab
- Genç Kız Kalbi
- Karanfil ve yasemin
- Menekşe
- Böğürtlen
- Son Yıldız
- Kan Damlası
- Halas
Hikaye Türü Eserleri
- Âşıkane
- İhtizar
- Kadın İsterse
- Hanımlar Arasında
- İlk Temas İlk Zevk
- Pervaneler Gibi
- Aşk Kadını
- Eski Aşk Geceleri
- Gözlerin Aşkı
- Safa ile Karmen
Piyes Türü Eserleri
- Pençe
- Cidal
- İki Kuvvet
- Cerih
Mensur Şiir Eserleri
- Siyah İnciler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Konu hakkında bir yorum yap