Radyonun icadı, elektromanyetik dalgalar ile iletişimin mümkün olduğu, ses modülasyonunu elektronik ortama aktardıktan sonra sese çeviren aletin ismidir. Alman araştırmacı olan Hertz, bu çalışmanın sahibidir. Elektrik dalgalarının dalgalar halinde yayılmasını bulmuştur. Fakat bulmuş olduğu bu fikri geliştirip ilerlemeyi başaramamıştır.
Radyoyu Kim Buldu?
Bu konu üzerindeki ilk başarısız denemeyi Hertz yapmıştır. İkinci denemeyi ise 1894 yılında İtalyan mucit Markoni yapmıştır. İtalyan araştırmacı Markoni, Alman araştırmacı Hertz’in yapmış olduğu çalışmalardan haberdar olmuştur. Ardından bununla ilgili çalışmalara başlamıştır. Markoni çalışmasını bulunduğu yerden uzaklıkta 900 metre kadar yukarıda bir zil çaldırmayı başararak dalgaları kullanmaya başlamıştır. Bulmuş olduğu bu frekanslara radyo dalgaları adını vermiştir. Uzun zaman boyunca çalışmalarını sürdürmüş ve ilk defa 1907 yılında insan sesinin radyo dalgaları aracılığıyla aktarımını başarmıştır. Markoni, bu çalışması ile radyoyu bulan kişi olarak tarihe adını yazdırmıştır. Fakat bu icada sahip çıkamamışlardır. Çünkü ondan önce akımların gücünü bulan ve telsiz ile telgrafın patentini alan Tesla, radyo dalgaların da kendine ait olduğunu savunmuştur. Bu icada Tesla sahip çıkmıştır.
Tarihsel Gelişimi
Markoni ve Popov bu patent olayının ardından Edward Branly’nin de aralarında bulunduğu Branly tüpü adı verilmiş olan cihazın çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Bu icat radyo dalgalarının belirlenmesinde kullanılmıştır. Markoni, Edward Branly’nin bulmuş olduğu radyo dalgaları üzerinde oldukça uzun bir zaman çalışmışlardır. Ortaya çıkan radyo frekansları ve radyo dalgaları sonucunda radyo oluşum sürecinde oldukça yol kat etmiştir.
Markoni’nin Patent Mücadelesi
Markoni bu cihazın geliştirilmesini tek başına üstlenmiştir. Radyonun mucidinin de kendisi olması gerekir. Fakat İtalya’da çalışmaları için hiçbir zaman destek göremediği için çalışmalarının patentini de alamamıştır. İtalya hükümetinin çalışmalarına destek vermemesi nedeni ile ülkesine küsmüş ve İngiltere’ye yerleşmiştir. İngiltere’de çalışmasının ve radyonun patentini alabilme şansını yakalamıştır. Markoni bu patenti aldıktan sonra, dünyanın çeşitli yerlerinde bu çalışmaya benzer çalışmalar ortaya çıkmıştır. Amerika da bu radyo cihazını farklı devreler ile bağlayarak günümüzde kullanılan radyo görünümüne benzer cihazlar elde etmiştir. Amerika bu işin tasarım ve görsel ögeleri ile ilgilenmiştir. 1947 yılında bilinen şekline ulaşan radyo uzun bir yol kat etmiş ve patent uğruna çok mucidi birbirine düşürmüştür. Günümüz radyosunun görünüme ulaşması da tüm dünyada yer alan bilim adamlarının ortak çalışmaları neticesinde ortaya çıkmıştır.
Radyonun icadı televizyonun icadına öncülük etmiştir. Çoğu elektronik icadın bulunması radyo frekansları sayesinde olmuştur. Bu dalgalar birçok elektronik eşyanın hayata geçirilmesinde önemli rol oynamıştır. Markoni ise, çalışmaları uğruna savaş vererek ülkesini terk eden bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Konu hakkında bir yorum yap