Bilgisayarın İcadı

Bilgisayarın icadı, bilgisayarlar günümüzün vazgeçilmezi olarak nitelendirdiğimiz teknolojik ürünlerdir. Artık herkesin evinde en az bir tane bilgisayar ya da bilgisayara bağlı olarak çalışan programlar bulunmaktadır. Bilgiyi hesaplama, bilgiyi düzenlemek ve değiştirmek amacıyla kullanılan yazılım ve donanımların tarihsel bir gelişimi bulunmaktadır.

Bilgisayarın İcadı Ve Tarihi Gelişimi

Bazı kaynaklarda ilk bilgisayar olarak basit hesap makinesi olarak kullanmış olan abaküs tanımı yer almaktadır. Bilgisayarın geçmişi de bu nedenle yaklaşık iki bin yıl öncesinden ilk abaküsün bulunmasına dayanmaktadır. 1642 yılında Blaize Pascal tarafından yapılmış olan hesap makinesine, her ne kadar sayısal terimi kullanılmış olsa da, bugün sayısal kavramı daha farklı boyutlara gelmiştir.

1671 yılında Wiliam Sidis tarafından tasarlanan gelişmiş hesap makinesi ancak 1694 yılında hayata geçirilmiştir. Bu hesap makineleri özel dişliler aracılığı ile dört işlem yapabilme durumuna sahiptir. Charles Babbage ise uzun araştırmalar ve birkaç denemeden sonra otomatik hesap makinesini bulmuştur. Bu hesap makinesi buharla çalışmaktadır ve 1823 yılında yapılmıştır.

Bu alanda ilk büyük gelişme Herman tarafından hayata geçirilen ve delikli kart sistemi ile veri girişinin yapıldığı bilgisayarlar olmuştur. Bilgisayar adındaki asıl büyük ilerleme 1927 yılında icat edilmiş olan bilgisayarda yarı elektronik devreler kullanarak yapılan uygulamalardır. Bu alet daha önceki benzerlerinden farklı olarak logaritma ve trigonometri fonksiyonlarında da hesaplama yapılabilmesindendir.

Bilgisayarı Kim Buldu?

Çağdaş anlamda bilgisayar tarihi dört ana evreye ayrılmaktadır. Birinci kuşak; 1957 – 1958 yıllarında gerçekleşen lambalı teknolojiye dayanan oldukça büyük aygıtlar. İkinci kuşak; 1958 -1964 arası transistör kullanan bilgisayarlardır. 1961- 1971 yılları arasında transistör yerine tüm devreyi yani tüm çipleri kullanan bilgisayarlardır. Dördüncü kuşak ise, 1972 yılından günümüze kadar varlığında gelişmeler gösteren günümüz bilgisayarlarıdır.

Dünya Savaşı sürecinde ordularının daha hızlı hareket edebilmesi için bilgisayarlara gereksinim duyması, bilgisayar tarihinde bir devrim yaratan “Eniac” bilgisayarların ortaya çıkmasında büyük rol oynamıştır. Saatte 180 KW elektrik harcamaktaydı. Bilgisayarların temel çalışma prensipleri matematiksel işlem özelliğine dayanmaktadır. Çalışma prensibine bağlı olarak sayısal veriler kodlar ile yazılım haline dönüştürülmüştür.

Her kod 1–0 arasında gidip gelen değer yargıları ile ifade edilmektedir. Çeşitli programlama dilleri ile hazırlanmış olan yazılımlar sayesinde birçok alanda kullanılabilmektedir. Günümüzdeki bilgisayarların böyle bir gelişim ve değişim izlemesinde birçok bilim adamının katkısı bulunmaktadır.

Bu nedenle her bilgisayar programı için uzun yıllar boyunca çalışmalar sürdürülmüş ve hala da bilgisayarlar gelişim süreçlerinde görülmektedir. Her geçen yıl ile birlikte yeni yazılım programları sayesinde bilgisayarların hem boyutlarında hem de işlevlerinde değişimler görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konu hakkında bir yorum yap

Pages